История на групата

Здравейте,
всички вие, които искате да научите историята на Дуо Вега. Моето име е Галин Кулов (вокал, китара) и тук искам да ви разкажа как се сформира дуото. През 1989г. работех в една механа в Добрич, тогавашния Толбухин с един народен оркестър (снимката с народните носии) и това бяха и първите ми стъпки на професионалната сцена. Там за пръв път се срещнах и запознах с Валентин Янков (клавир, вокал, композитор и поет) с когото и създадохме Дуо Вега. Tой идваше често в механата (не зная дали защото му харесваше музиката или си търсеше колега). В една от тези вечери бяхме седнали на масата в механата и си пиехме, (той любимото коняче, а аз каквото има). Тогава сподели с мен, че търси китарист за работа в Шумен – ако случайно познавам някой свободен. Аз веднага реших че това е директна покана към мен и отгворих че съм съгласен да работя с него. Бях доста объркан когато ми каза че не е имал в предвид мен и се получи забавно-конфузна ситуация, но така или иначе онази вечер сформирахме групата, която все още нямаше име.
След около две седмици репетиции заминахме за Шумен. Аз се оформих като основен певец на групата, а Вальо се занимаваше със всичко останало, защото аз освен от пеене и PR с дамското съсловие, все още нищо не разбирах от музикалния бизнес. Така заработихме в един ресторант в Шумен и не след дълго усетихме че клиентите харесват музиката ни и дори често питат дали продаваме касетки с наша музика. Тогава ни просветна идеята да запишем албум. В началото чисто комерсиално, със чужди песни в него, защото ние все още нямахме наши.
Докато една вечер се прибрах много късно във квартирата и учудено видях че Вальо все още не спи, а той със явно въодушевление ми каза че е измислил песен за новият ни албум. Тогава взе китарата, и чух за пръв път песента „За тебе братко„. По-късно имаше доста опити да се присвои от други изпълнители и за това се спирам върху истинската история. Песента ме грабна още от първото слушане и разбрах че ще бъде хитова. Веднага започнахме да я репетираме и на следващата вечер вече я пуснахме пред публика. Успехът и беше невероятен, хората просто я искаха отново и отново. Имало е вечери, в които сме я изпълнявали по 20 пъти. Тогава разбрах, че Вальо освен всичко останало има и много голяма композиторска дарба. От там започнаха да валят и всички останали песни като "Върни се ти", "Като на сън", "Без теб", "Знай че аз вечно ще чакам".След около 4-5 месеца работа в Шумен получихме предложение да сформираме група за работа в Сърбия(снимката"За Сърбия"),така че се наложи да запишем албума си със наши и чужди песни в него,възможно най бързо.През остатъка от времето преди да заминем сме продали не повече от 50 касетки.След завръщането ни от Сърбия в България,разбрахме че албумът ни е станал доста популярен и започнаха да излизат много участия,макар и хората да не ни познаваха,песните ни бяха много популярни.После получихме предложение от една музикална компания да издадем още един албум,но по него време парите които се плащаха за албум бяха много малки,така че се надявахме предимно на участия.Тогава се роди албумът "Комарджията",и беше кръстен така заради мен,защото по онова време си бях хлътнал по хазарта,но слава Богу се оттървах.Този албум имаше също някои хитови парчета.Но така или иначе доходите от албумите не бяха достатъчни и така се разделихме.Даже не си спомням как точно стана.Аз започнах да работя с друг музикант по курортите,Вальо също започна със друг,и така около година и половина,когато решихме да запишем"Маце по мерак".След записа на този албум,решихме че няма смисъл от записване на повече албуми.След известно време аз записах най-тъпата българска песен"Ох баня,ох кеф"(не сам я измислил аз,просто ми беше дадена)sorry.1997 г.бях на "Златния орфей"4то място и 1999 заминах за чужбина.Поддържали сме постоянна връзка с Вальо,докато 2009 разбрах че е починал.Затова и сега се бавя с новия албум,защото Вальо беше човека който мислеше песните.А аз дълбоко се съмнявам че мога да напиша песни,каквито той би написал.Въпреки всичко ще се опитам.В памет на Валентин Янков